svet hudby

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

LETO 2012

Kvety vädnú, zvieratá majú jazyk až po zem, rieky vysychajú, to všetko sú znaky toho, že tu je zase raz leto. Leto roku 2013, tak mám jeden nápad. Geniálny nápad, vráťme sa v čase a zaspomínajme si na leto 2012 lebo to je už zopár dní definitívne minulosťou. Nápad na tento článok alebo čo to je, mám v hlave už asi... od leta 2012. A teraz je ten najvyšší a najlepší čas ho zrealizovať. Zaspomínajme si na otravné, priblbé pesničky, ktoré minuloročné leto sprevádzali. A keďže netuším ako to je s pridávaním videí z youtubu a podobných stránok a nemám eurá na rozdávanie a nechcem si vyskúšať život vo väzení tak žiadne videoobrázky nebudú, pre istotu.
      A začneme Michelom Telom a jeho  Ai se eu te pego. Určite túto pesničky každý pozná a každý si v lete spieval mosa, mosa a bla bla blá bla. Kto vie ,čo chlapec robí teraz? Tak ako prišiel tak aj odišiel. Jeden obrovský hit a koniec. Možno si funko alebo expres na neho spomenú aj v tomto roku. Každopádne Ai se eu tep ego je letná pesnička ako má byť. Má exotický jazyk ,ktorému nikto nerozumie, hravé tóny, priblblú ľahko zapamätateľnú melódiu.

     Ďalší interpret je od toho predchádzajúceho odlišný len menom. Gustavo Lima stavil rovnako na hatlaninu, jednoduché, veselé, tanečné melódie a hit bol na svete. Čečere reče alebo Balada je ďalšou z mnohých letných piesní, ktoré časom zapadnú prachom. Mimochodom kto z vás zažil aby pesnička s názvom balada bola plná pozitívnej energie a radosti? Tak či tak na jarmokoch v sekcií kolotoče bude nesmrteľným hitom.

     Po dvoch kolotočárskych pesničkách ( ak ich tak môžeme nazvať ) prichádza na rad niečo lepšie, kvalitnejšie, príjemné a neotravné. Gotye a ešte aj dáka žena k tomu ( ale koho by jej meno zaujímalo keď sa všade spomína len Gotye? ) a jeho / ich Somebody that i used to know, krycie meno Marí, marí. Síce je pesnička spojená s letným obdobím a v Bulharsku ju pravidelne hrali na striedačku s prvými dvomi menovanými, ale kvalitou je niekde úplne inde. Gradácia piesne je vynikajúca, text je tiež kvalitný, spev oboch spevákov je super, hlavne Kimbra exceluje. Melódia je príjemná, veselá, hravá. Pokojná pieseň, ktorá vás nenudí ani náhodou.

     Flo Rida je pomerne známou osobou na hudobnou poli, ale že by ma jeho tvorba oslovila a nebodaj sa mi páčila to ani náhodou. Ale keď brigádujete na mieste kde poznajú iba rádio čo hrá iba (s)hity, tak to na vás zanechá následky. A toto je jeden z nich. Páčia sa mi pesničky, ktoré by sa mi za iných okolností nie že nepáčili, ale ani by som ich nepočula. Ale Whistle je taká otravná, až sa vás dostane pod kožu. Refrén nemá chybu, stačí si ho raz vypočuť a už ho z hlavy nepustíte navyše vybrnkávanie na gitare tomu dodáva šmrnc niečoho normálneho. A zvyšok piesne nie je tiež žiadna katastrofa a taká nechutná elektronika.

     A je tu ďalší umelec, ktorého som registrovala, ale obchádzala všetkými možnými odbočkami. Lenže tá otravná monotónna melódia mi pripomína detské časy a akosi sa mi zapáčila. Vôbec mi nevadí, že spev tu vôbec nie je a , že viac ako tri minúty počúvam jednu melódiu dokola. Čo už,  Back in time Pitbullovi vyšla.

     Ak sa vrátime ešte viac v čase, spomenieme si na leto 2011 a Hey soul sister od skupiny Train. V roku 2012 vydali nový album a na ňom aj jednu letnú pesničku. Aby som bola presnejšia, tou letnou pesničkou som myslela pesničku, ktorú hrajú v lete. Pochybujem, že bola písaná so zámerom preraziť ako letný hit všetkých dôb. Ale Drive by je pastvou pre uši. Solídna pop rocková skupina predsa nemôže spraviť zlú pesničku. Drive by je ľahko zapamätateľná, melodická, strieda rytmus a ten klip. Toľko nádherných áut po kope, to hádam nie je ani možné. A takmer som zabudla, Train si ctia staré časy, inak sa nedajú vysvetliť tie autá v klipe a ani samotný klip. Nájsť v dnešnej dobe klip o niečom, klip, ktorý rozpráva príbeh je dnes nesmierne náročné. Ani komisár Rex so Semirom by taký nenašli.

     Simple Plan tiež prispeli svojím málom k letnému tracklistu. Pop-punk-rockové skupiny vedia robiť výborné pomalé piesne a rovnako tak vedia robiť kvalitné rare piesne, ktoré sa všetkými možnými spôsobmi líšia od ich tvorby. Summer paradise sa veľmi dobre počúva, refrén sa naučíte spievať za noc. Stredné tempo, akustická gitara a recitovanie Seana Paula ako bonus. Jedna z najlepších, najpríjemnejších letných piesní posledných rokov. A Simple Plan si to veľmi dobre uvedomujú lebo v obehu je už 368. verzia tejto piesne. V čom je iná? V recitátorovi. Možno sa v 666, pokračovaní mihne aj náš  Rytmus.

     Kelly Clarkson a jej Stronger je obyčajná popová pesnička s určite zmysluplným textom, tuctovým refrénom, obyčajnými modernými slohami. Na ľudí to fungovalo a Stronger sa hral a hral a hral a hral a hral.

     A keď sme pri tom obyčajnom pop rocku tak musíme spomenúť Katy Perry. U nej je veľmi ťažké vyznať sa v jej singloch lebo jeden stihne doraziť do rádií už nakrúca klip k ďalšiemu. V podstate to čo som napísala v predchádzajúcom odseku by som napísala aj sem. Miesto toho napíšem, že Katy Perry mala už omnoho lepšie single ako Part of me. Na druhej strane keď počúvate Limu, Tela, Pitbulla a potom príde niekto normálny tak to poteší.

     Existuje ešte otravnejšia a odpornejšia pieseň ako Balada a Ai se eu tep ego a tou je Euphoria od Loreen. Aspoň, že hokej vedia Švédi hrať a, že svetu dali Abbu či Roxette. Lebo za toto by ich mali doživotne vylúčiť z Eurovízie a iných Euro záležitostí. Hrozne vtieravý, rozťahaný, vôbec nie euforický refrén. Hlavu som si o stenu chcela obiť aby mi konečne prestala v nej znieť táto ohavnosť.

     A niečo podobné môžem napísať aj o Endless summer od  Oceana. Vraj hymna ME vo futbale. Mohli Poliaci s Ukrajincami niečo lepšie vymslieť. Duet Ruslany a Ewy Farnej v maďarčine by nebol o nič väčšou hrôzou ako toto. Aspoň, že ten futbal stál za to.

     Zlatá Lady Gaga a jej kostnými a pesničky. Nicky Minaj sa nedá slovami opísať. Také slová na vyjadrenie zhnusenia, znechutenia ešte nevymysleli. A pritom Starships vôbec nie je zlá pesnička. Je to typická letná popová pesnička. Chytí vás od prvej sekundy. Bude vás baviť, navnadí vás na ďalšiu zábavu. Ale po pohľade na interpreta vás to všetko prejde.

     Objav leta? Aspoň pre mňa. Netuším ako dlho už skupina Fun. existuje a či predtým mali dáku známu pesničku, ale vzhľadom na to, že Nate Ruess má hlas, ktorý nezapadá do priemerného, šedého priemeru a mám celkom slušný rozhľad v hudbe tak si myslím, že nie. We are young je svojim spôsobom geniálna. Text sa mi páči, ide z neho úprimnosť ako aj z celej skupiny.

     One Direction alebo 1E sú jedným z mnohých boybandov dnešnej doby. Ich vekový priemer je, hodím cifru len tak od brucha 20 rokov. Kde sú časy Backstreet boys a neverím ,že to poviem ale kde sú časy Blue? Ale zase 1E nie sú takou hroznou, neschopnou skupinou s nadutými členmi. What makes you beautiful je veľmi príjemná pesnička. Je to nákazlivá pesnička, veselá, rytmická, jednoduchá. A text je síce trochu z ich úst komický, ale má niečo do seba. No a ako bonus je anglický prízvuk. Bez mučenia priznávam, že mne sa  What makes you beautiful páči a pre mňa osobne to je jeden z najväčších hitov leta 2012.

     Myslím ,že je najvyšší čas toto utrpenie ukončiť. Komu z vás hovorí niečo meno Carly Rea Jepsen? To je tá čo spieva Call me maybe. Asi najväčší letný hit. Veselá, energická, optimizmom nabitá pesnička sa na nás valila zo všade. Žiaľ ako sa skončili letné horúčavy tak sa skončila aj sláva C.R. Jepsen. Mne sa Call me maybe páči má milú melódiu, príjemný prejav speváčky a celkom vtipný klip.

      Tak a zlatý klinec programu Ego Žijeme len raz. V konkurencií premyslených, prepracovaných, preelektirzovaných zahraničných odrhovačiek sa tá jeho nestratila. Dá sa počúvať, dá sa na nej zabaviť a myslím si ,že osloví aj niekoho kto o podobný žáner nemá ani najmenší záujem. Je to to menšie zlo.


Oth | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014